Google Scholar Son Veri Güncelleme Tarihi : 18.11.2024 03:17:34
WOS Son Veri Güncelleme Tarihi : 12.09.2024 01:17:38
HÜBAP Son Veri Güncelleme Tarihi : 18.11.2024 21:50:58
Kişisel Bilgiler
DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞIM AKBULUT ÇAKIR
- E-posta: cagim@harran.edu.tr
- Adres: -
- İş Tel (Dahili): 0 (414) 318 30 00 / 3729
- Bağlı Birimi : Gıda Bilimleri
- Web Adresi: https://havis.harran.edu.tr/cagim
Eğitim Bilgileri
Mezuniyet
Doktora
2008 - 2012
University of Wisconsin
Gıda Bilimi
Tez Adı: A study on the impact of physical disruption and reforming on cheese texture
Yüksek Lisans
2004 - 2007
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ (YL) (TEZLİ)/
Tez Adı: Serum ayırma ph'sının manda sütünden yapılan mozzarella peynirinin fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
Lisans
2000 - 2004
ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ/GIDA MÜHENDİSLİĞİ PR./
Tez Adı: ---
Araştırma Alanları
Mühendislik Temel Alanı
Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Akademik Idari Deneyim
AKADEMİK ÜNVANLAR
- DOKTOR ÖĞRETİM ÜYESİ
- 2013 -
- HARRAN ÜNİVERSİTESİ
- ZİRAAT FAKÜLTESİ / GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
YÖNETİMSEL GÖREVLER
Yönetimsel Görev bilgisi bulunamadı.
Tezler
YÖNETİLEN TEZLER
- Kargı tulum peynirinin bazı kimyasal ve tekstürel özelliklerinin olgunlaştırma sırasında değişimi
- Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- FEYZA BERFİN ORAL(Öğrenci),Yüksek Lisans,2024
- Urfa peynirinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine farklı tuz konsantrasyonlarının etkisi
- Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- FATİMA DEMİRKAPI(Öğrenci),Yüksek Lisans,2024
- Jel salamura tekniğiyle Urfa peynirinde tuzun azaltılması
- Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- GAMZE GÜNEŞ(Öğrenci),Yüksek Lisans,2023
- RENNET KAZEİN VE EMÜLSİFİYE EDİCİ TUZLARI KULLANARAK GLUTENSİZ EKMEK ÜRETİMİ
- Sakarya Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- ALMIRE MORINA(Öğrenci),Yüksek Lisans,2023
- Çiğ sütten üretilen yağı azaltılmış beyaz peynirin bazı mikrobiyolojik ve kimyasal özellikleri üzerine ışınlamanın etkisi
- Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- KEVSER VURAL YILDIZ(Öğrenci),Yüksek Lisans,2019
- Laktoz hidrolizasyonuyla dondurmada kullanılan şeker oranının azaltılması
- Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- FATMA BÜDÜŞ(Öğrenci),Yüksek Lisans,2019
- Farklı ön işlemlere tabi tutulmuş menengicin, dondurmaların antioksidan kapasiteleri ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri
- Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- METEHAN ERGENEKON(Öğrenci),Yüksek Lisans,2018
- Protein oranı standardize edilmiş yağsız inek, koyun ve keçi sütünün asit koagülasyon özelliklerinin karşılaştırılması
- Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- ERGÜL TEKER(Öğrenci),Yüksek Lisans,2016
- Ayran üretiminde sodyum klorür (NaCI) kullanımının azaltılması
- Harran Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- AYŞE BOZKURT(Öğrenci),Yüksek Lisans,2015
Dersler
VERİLEN DERSLER
Teknik İngilizce,2015-2016,Lisans (Türkçe)
DİYET VE FONKSİYONEL GIDALAR,2015-2016,Lisans (Türkçe)
GIDA MÜHENDİSLİĞİNDE LABORATUVAR TEKNİKLERİ,2014-2015,Lisans (Türkçe)
DİYET VE FONKSİYONEL GIDALAR,2014-2015,Lisans (Türkçe)
Teknik İngilizce,2014-2015,Lisans (Türkçe)
Gıda Mühendisliğinde İstatistiksel Uygulamalar,2014-2015,Yüksek Lisans (Türkçe)
AR-GE TEKNİĞİ,2014-2015,Lisans (Türkçe)
PEYNİR KUSURLARI VE ÖNLEME YOLLARI,2013-2014,Yüksek Lisans (Türkçe)
DİYET VE FONKSİYONEL GIDALAR,2013-2014,Lisans (Türkçe)
Gıdalarda Yapı ve Reoloji,2013-2014,Yüksek Lisans (Türkçe)
Gıda Mühendisliğinde Laboratuvar Teknikleri,2013-2014,Lisans (Türkçe)
AR-GE Tekniği,2013-2014,Lisans (Türkçe)
PEYNİRALTI SUYU TEKNOLOJİSİ,2013-2014,Yüksek Lisans (Türkçe)
Diyet ve Fonksiyonel Gıdalar,2012-2013,Lisans (Türkçe)
Peyniraltı suyu Teknolojisi,2012-2013,Yüksek Lisans (Türkçe)
Peynir Kusurları ve Önleme Yolları,2012-2013,Yüksek Lisans (Türkçe)
AR-GE Tekniği,2012-2013,Lisans (Türkçe)
Gıda Mühendisliğinde Laboratuvar Teknikleri,2012-2013,Lisans (Türkçe)
Yayınlar&Eserler
Makale Adı : Impact of Temperature on the Salty Taste Perception of Reduced Salt Ayran
Dergi Adı : Eurasian Journal of Agricultural Research
Cilt : 7
ISSN : 2636-8226
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Impact of low-dose gamma irradiation treatment on microbial and chemical properties of raw milk white cheese
Dergi Adı : Harran Tarim ve Gida Dergisi
Cilt : 27
ISSN : 2587-1358
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Urfa Peynirinin Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Etkisi
Dergi Adı : ISPEC Tarım Bilimleri Dergisi
Cilt : 7
ISSN : 2717-7238
Yayın Tarihi : 2023
Makale Adı : Determination of Some Chemical, Textural and Microbiological Properties of Kargı Tulum Cheese
Dergi Adı : Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural and Medical Sciences
Cilt : 8
ISSN : 2667-6702
Yayın Tarihi : 2021
Makale Adı : Farklı Oranlarda Menengiç İlavesinin Dondurmanın Fiziksel, Kimyasal, Duyusal Özellikleri ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkisi
Dergi Adı : ISPEC Journal of Agricultural Sciences
Cilt : 5
ISSN : 2717-7238
Yayın Tarihi : 2021
Makale Adı : A comparison of the acid gelation properties of nonfat cow, sheep and goat milk with standardized protein contents
Dergi Adı : JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
Cilt :
ISSN : 0145-8892
Yayın Tarihi : 2021
Makale Adı : MİNERAL TUZ İKAME MADDELERİNİN AYRANIN FİZİKOKİMYASAL, MİKROBİYAL VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
Dergi Adı : GIDA / THE JOURNAL OF FOOD
Cilt :
ISSN : 1300-3070
Yayın Tarihi : 2021
Makale Adı : Impact of pH on the salty taste perception of the yogurt drink, ayran
Dergi Adı : Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi
Cilt : 24
ISSN : 2148-5003
Yayın Tarihi : 2020
Makale Adı : Effect of Oryctolagus cuniculus (rabbit) rennet on the texture, rheology, and sensory properties of white cheese/title
Dergi Adı : Food Science Nutrition
Cilt : 6
ISSN : 20487177
Yayın Tarihi : 2018
Makale Adı : Evaluation of X ray fluorescence spectroscopy as a method for the rapid and direct determination of sodium in cheese
Dergi Adı : Journal of Dairy Science
Cilt : 98
ISSN : 00220302
Yayın Tarihi : 2015
Makale Adı : Impact of grating size on the texture and melting properties of reformed non fat cheese
Dergi Adı : Milchwissenshaft – Milk Science International
Cilt : 66
ISSN :
Yayın Tarihi : 2011
Makale Adı : Impact of Whey pH at Drainage on the Physicochemical Sensory and Functional Properties of Mozzarella Cheese Made from Buffalo Milk
Dergi Adı : Journal of Agricultural and Food Chemistry
Cilt : 55
ISSN : 0021-8561
Yayın Tarihi : 2007
Makale Adı : Urfa Peynirinin Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerine Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Etkisi
Yayın Tarihi : 2023
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Impact of low-dose gamma irradiation treatment on microbial and chemical properties of raw milk white cheese
Yayın Tarihi : 2023
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Impact of Temperature on the Salty Taste Perception of Reduced Salt Ayran
Yayın Tarihi : 2023
Atıf Sayısı :
Makale Adı : A comparison of the acid gelation properties of nonfat cow, sheep, and goat milk with standardized protein contents
Yayın Tarihi : 2022
Atıf Sayısı : 3
Makale Adı : A comparison of the acid gelation properties of nonfat cow, sheep, and goat milk with standardized protein contents.
Yayın Tarihi : 2021
Atıf Sayısı :
Makale Adı : EFFECT OF MINERAL SALT REPLACERS ON THE PHYSICOCHEMICAL, MICROBIAL AND SENSORY PROPERTIES OF YOGURT DRINK, AYRAN.
Yayın Tarihi : 2021
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Effect of mineral salt replacers on the physicochemical, microbial and sensory properties of yogurt drink, Ayran.
Yayın Tarihi : 2021
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Farklı Oranlarda Menengiç İlavesinin Dondurmanın Fiziksel, Kimyasal, Duyusal Özellikleri ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkisi
Yayın Tarihi : 2021
Atıf Sayısı :
Makale Adı : KARGI TULUM PEYNİRİNİN BAZI KİMYASAL, TEKSTÜREL VE MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Yayın Tarihi : 2021
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Impact of pH on the salty taste perception of the yogurt drink, ayran.
Yayın Tarihi : 2020
Atıf Sayısı :
Makale Adı : Impact of pH on the salty taste perception of the yogurt drink, ayran
Yayın Tarihi : 2020
Atıf Sayısı : 5
Makale Adı : Effect of Oryctolagus cuniculus (rabbit) rennet on the texture, rheology, and sensory properties of white cheese
Yayın Tarihi : 2018
Atıf Sayısı : 23
Makale Adı : Evaluation of X-ray fluorescence spectroscopy as a method for the rapid and direct determination of sodium in cheese
Yayın Tarihi : 2015
Atıf Sayısı : 20
Makale Adı : A study on the impact of physical disruption and reforming on cheese texture
Yayın Tarihi : 2012
Atıf Sayısı : 1
Makale Adı : Impact of grating size on the texture and melting properties of reformed non-fat cheese.
Yayın Tarihi : 2011
Atıf Sayısı : 3
Makale Adı : Impact of whey pH at drainage on the physicochemical, sensory, and functional properties of Mozzarella cheese made from buffalo milk
Yayın Tarihi : 2007
Atıf Sayısı : 12
Makale Adı : Serum ayırma PH'sının manda sütünden yapılan mozzarella peynirinin fizikokimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
Yayın Tarihi : 2007
Atıf Sayısı : 2
Makale Adı : The effect of whey draining ph on some physicochemical and sensory properties of mozzarella cheese made from buffalo milk
Yayın Tarihi : 2007
Atıf Sayısı : 3
Makale Adı : MİNERAL TUZ İKAME MADDELERİNİN AYRANIN FİZİKOKİMYASAL, MİKROBİYAL VE DUYUSAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ
Yayın Tarihi : 0
Atıf Sayısı :
Bildiri Adı : The Effect of Irradiation on Some Microiological and Chemical Properties of Reduced Fat White Cheese From Raw Milk
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAKIR ÇAĞIM, AKIN MUTLU BUKET, AKIN MUSA SERDAR, Vural Yıldız Kevser
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı>Gıda Bilimleri ve Mühendisliği>Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 27.09.2022
Etkinlik Bitiş Tarihi :
Basım Tarihi :01.11.2022
Bildiri Adı : Change in the antioxidant activity and total phenolics with thermal treatmnent and incorporation way of Pistacia terebinthus in ice cream
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAKIR ÇAĞIM, ERGENEKON METEHAN
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı>Gıda Bilimleri ve Mühendisliği>Süt Teknolojisi>Gıda Teknolojileri>Gıda Bilimi
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 03.06.2021
Etkinlik Bitiş Tarihi :
Basım Tarihi :01.09.2021
Bildiri Adı : A comparison of the acid gelation properties of nonfat cow, sheep and goat milks with standardized protein contents
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAKIR ÇAĞIM, TEKER ERGÜL
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı>Gıda Bilimleri ve Mühendisliği>Süt Teknolojisi>Gıda Teknolojileri>Gıda Bilimi
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 03.06.2021
Etkinlik Bitiş Tarihi :
Basım Tarihi :01.09.2021
Bildiri Adı : Effect of mineral salt replacers on the physicochemical, microbial and sensory properties of yogurt drink
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAKIR ÇAĞIM, BOZKURT AYŞE
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı>Gıda Bilimleri ve Mühendisliği>Süt Teknolojisi
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 14.06.2021
Etkinlik Bitiş Tarihi :
Basım Tarihi :24.08.2021
Bildiri Adı : Impcat of Adding Terebinth At Different Ratios on The Physical, Chemical, Sensory Properties and Antioxidant Activity of Ice Cream
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAKIR ÇAĞIM, ERGENEKON METEHAN
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı>Gıda Bilimleri ve Mühendisliği>Süt Teknolojisi>Gıda Bilimi>Gıda Teknolojileri
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 26.06.2021
Etkinlik Bitiş Tarihi :27.06.2021
Basım Tarihi :05.07.2021
Bildiri Adı : Determination of Some Chemical, Textural and Microbiological Properties of Kargı Tulum Cheese
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAKIR ÇAĞIM, BÜYÜKSIRIT BEDİR TUBA, İSTANBULLU PAKSOY ÖZLEM
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı>Gıda Bilimleri ve Mühendisliği>Gıda Mikrobiyolojisi>Gıda Teknolojileri>Gıda Bilimi
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 26.06.2021
Etkinlik Bitiş Tarihi :27.06.2021
Basım Tarihi :05.07.2021
Bildiri Adı : Küflü Çökelek
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :
Yazar Bilgisi : Bozkurt Ayşe,AKBULUT ÇAĞIM
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 17.04.2014
Etkinlik Bitiş Tarihi :19.04.2014
Basım Tarihi :17.04.2017
Bildiri Adı : Suitability of Oryctalagus cuniculus Rabbit Rennet as a Coagulant for White Cheese
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : Alihanoğlu Selin,Ektiren Demet,AKBULUT ÇAĞIM,VARDİN HASAN,KARAASLAN MEHMET
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 10.11.2016
Etkinlik Bitiş Tarihi :13.11.2016
Basım Tarihi :13.11.2016
Bildiri Adı : Proteolytic activity of Oryctalagus cuniculus rabbit rennet in white cheese during storage
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : Ektiren Demet,ENGİN SELİN,AKBULUT ÇAĞIM,VARDİN HASAN,KARAASLAN MEHMET
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 26.10.2016
Etkinlik Bitiş Tarihi :28.10.2016
Basım Tarihi :26.10.2016
Bildiri Adı : Dondurma üretiminde menengiç kullanımı
Bildiri Türü : Tam metin bildiri
Bildiri Sunum Türü :Poster
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAĞIM
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 28.04.2015
Etkinlik Bitiş Tarihi :01.05.2015
Basım Tarihi :28.04.2015
Bildiri Adı : Evaluation of an alternative method for the rapid and direct determination of sodium in cheese
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :Sözlü Sunum
Yazar Bilgisi : Stankey J. A., AKBULUT ÇAKIR ÇAĞIM, Romero J., Govindasamy Lucey S.
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı>Gıda Bilimleri ve Mühendisliği>Gıda Bilimi>Süt Teknolojisi>Gıda Teknolojileri
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 08.07.2013
Etkinlik Bitiş Tarihi :
Basım Tarihi :08.07.2013
Bildiri Adı : Impact of grating and reforming on the texture of low fat nonfat cheese
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :
Yazar Bilgisi : Akbulut. C, S GovindasamyLucey, JA Lucey, JJ Jaeggi, and ME Johnson
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 12.07.2009
Etkinlik Bitiş Tarihi :
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : The functionality of the cheese as an ingredient in traditional Turkish foods
Bildiri Türü : Poster
Bildiri Sunum Türü :
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAĞIM
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 13.10.2013
Etkinlik Bitiş Tarihi :15.10.2013
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : Bafra Kızılırmak Deltasında Elde Edilen Manda Sütlerinin Değerlendirilmesi ve Deltadaki Ekolojik Dengeyi Korumada Önem
Bildiri Türü : Davetli konuşmacı
Bildiri Sunum Türü :
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAĞIM
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 10.10.2011
Etkinlik Bitiş Tarihi :12.10.2011
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : Impact of physical disruption and reforming on cheese texture factors that control reformability of cheese
Bildiri Türü : Poster
Bildiri Sunum Türü :
Yazar Bilgisi : AKBULUT ÇAĞIM
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 07.05.2013
Etkinlik Bitiş Tarihi :09.05.2013
Basım Tarihi :
Bildiri Adı : Impact of different types of emulsifiers on the reformability of grated cheese
Bildiri Türü : Özet bildiri
Bildiri Sunum Türü :
Yazar Bilgisi : CAGIM AKBULUT, JOHN A LUCEY
Alan Bilgisi :Mühendislik Temel Alanı->Gıda Bilimleri ve Mühendisliği
Etkinlik Başlangıç Tarihi : 07.07.2012
Etkinlik Bitiş Tarihi :09.07.2012
Basım Tarihi :
Proje&Patent&Tasarım
Kapsam Adı - Proje Sayısı Grafiği
Proje Türü - Proje Sayısı Grafiği
Proje Durumu - Proje Sayısı Grafiği
Proje Yılı - Proje Sayısı Grafiği
Toplam Proje Sayısı (YOKSIS) : 11
Proje Adı: Jel Salamura Tekniğiyle Urfa Peynirinde Tuzun Azaltılması
Bitiş Tarihi : 15.02.2023
Proje Konusu : Jel Salamura Tekniğiyle Urfa Peynirinde Tuzun Azaltılması
Proje Konum : Yürütücü
Proje Türü : -Tübitak 1002
Güncelleme Tarihi : 2023-12-06 14:22:03
Proje Adı: JEL SALAMURA TEKNİĞİYLE URFA PEYNİRİNDE TUZUN AZALTILMASI
Bitiş Tarihi : 17.05.2022
Proje Konusu : Bu çalışmada jel salamura tekniğiyle salamuranın tuz konsantrasyonu düşürülerek Urfa peynirinin tuz oranı azaltılacaktır. Koyun sütünden üretilen ve salamurada olgunlaştırılan yarı sert bir peynir olan Urfa peyniri geleneksel olarak çiğ sütün sağım sıcaklığında mayalanmasıyla elde edilmekte ve oldukça yüksek tuz konsantrasyonunda (%20-22, w/v oranlarına varan) salamuraya alınmaktadır. Günümüzde fazla tuz tüketiminin yüksek kan basıncına neden olması ve başta hipertansiyon olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına yol açması, gıdalarda tuz kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmaların başlatılmasını gerekli kılmıştır. Bugün geleneksel peynirlerin birçoğu çok yüksek tuz içerikleriyle halk sağlığı için tehdit oluşturmaktadır. Jel salamura tekniğinde Urfa peynirlerinin tuzlanması için yerleştirildikleri salamura kıvamı çeşitli stabilizörlerin ilavesiyle artılarak peyniri stabil olarak muhafaza etmek için gerekli tuz mitarının düşürülmesi sağlanacaktır. Çalışmada salamura suyu, farklı stabilizatörler (jelatin, ksantan gum, karragenan gum ve pektin) ilave edilerek jel haline getirilecektir. Stabilizatörlerden; karragenan gum ve ksantan gum (% 0.5, %1.0, %1.5), pektin ve jelatin (%1.0, %2.0, %3.0), tuz (%2.0, 4.0, 6.0,8.0 ve 10.0) oranlarında, kontrol grubu olarak da salamurasında (%2.0, 4.0, 6.0, 8.0 ve 10.0) oranlarında tuz bulunan stabilizatörsüz salamuralar kullanılacaktır. Üretimi yapılan urfa peynirleri, 180 gün boyunca bu salamuralar içerisine konularak +4 oC'de muhafaza edilecektir. Üretilecek peynirlerin kimyasal, mikrobiyolojik, duyusal ve tekstürel özellikleri depolamanın 1., 15., 30., 60. ve 90. ve 180. günlerinde analiz edilecektir.
Proje Konum : Yürütücü
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2024-01-11 13:12:52
Proje Adı: Dondurmada kullanılan şeker oranının azaltılmasında laktoz hidrolizasyonunun etkileri
Bitiş Tarihi : 20.06.2020
Proje Konusu :
Proje Konum :
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2021-03-01 12:34:45
Proje Adı: Işınlamanın Reforme Yağsız Peynirin Mikrobiyolojik ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkileri
Bitiş Tarihi : 22.07.2018
Proje Konusu :
Proje Konum :
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2021-03-01 12:36:07
Proje Adı: FARKLI ÖN İŞLEMLERE TABİ TUTULMUŞ MENENGICIN DONDURMANIN BAZI FIZIKSEL KIMYASAL VE DUYUSAL ÖZELLIKLERI ÜZERINE ETKILERI
Bitiş Tarihi : 15.01.2019
Proje Konusu :
Proje Konum : Yürütücü
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2023-11-15 22:08:21
Proje Adı: Protein oranı standardize edilmiş yağsız inek koyun ve keçi sütünün asit koagülasyon özelliklerinin karşılaştırılması
Bitiş Tarihi : 25.11.2016
Proje Konusu :
Proje Konum : Yürütücü
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2017-01-04 16:43:38
Proje Adı: Ayranda farklı mineral tuz kaynaklarının kullanımıyla sodyum oranının azaltılması
Bitiş Tarihi : 24.04.2015
Proje Konusu :
Proje Konum : Yürütücü
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2016-01-15 16:24:53
Proje Adı: KOYUN KEÇİ İNEK SÜTLERİNİN ASİT KOAGÜLASYONU VE BU SÜTLERDEN ELDE EDİLEN YOĞURTLARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA
Bitiş Tarihi : 31.08.2016
Proje Konusu :
Proje Konum : Yürütücü
Proje Türü : Yükseköğretim Kurumları tarafından destekli bilimsel araştırma projesi
Güncelleme Tarihi : 2017-01-04 16:44:12
Proje Adı: Development Validation of Alternative Methods for Rapid Sodium Testing in Cheese
Bitiş Tarihi :
Proje Konusu : Development Validation of Alternative Methods for Rapid Sodium Testing in Cheese
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : DİĞER
Güncelleme Tarihi : 2014-02-18 10:55:05
Proje Adı: Texture Improvement in Blended and Reformed Lowfat Cheese
Bitiş Tarihi :
Proje Konusu : Texture Improvement in Blended and Reformed Lowfat Cheese
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : DİĞER
Güncelleme Tarihi : 2014-02-18 10:54:34
Proje Adı: Samsun un Bafra Kızılırmak Deltası ndaki Manda Sütlerinin Mozarella Peyniri Yapımına Uygunluğu ve Üretim Aşamalarının Standardizasyonu
Bitiş Tarihi :
Proje Konusu : Samsun un Bafra Kızılırmak Deltası ndaki Manda Sütlerinin Mozarella Peyniri Yapımına Uygunluğu ve Üretim Aşamalarının Standardizasyonu
Proje Konum : Araştırmacı
Proje Türü : TÜBİTAK PROJESİ
Güncelleme Tarihi : 2014-02-18 10:53:37
Proje Türü - Proje Sayısı Grafiği
Proje Durumu - Proje Sayısı Grafiği
Proje Yılı - Proje Sayısı Grafiği
Toplam Proje Sayısı (HÜBAP) : 17
Proje Adı: Cannabis sativa tohumu unu ilavesinin yoğurdun fenolik madde içeriği ve antioksidan aktivitesi üzerine etkileri
Bitiş Tarihi : 2025-06-26
Tamamlandı Tarihi :
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Devam Ediyor
Ekip : Çağim AKBULUT, Fatma HACHÜSYİN ELŞEYHAMMUD
Anahtar Kelimeler : Cannabis sativa, fonksiyonel yoğurt, fenolikler
Proje Adı: Salamurada stabilizör kullanımı ve farklı tuz konsantrasyonlarının urfa peynirinin proteolitik ve tekstürel özellikleri üzerine etkileri
Bitiş Tarihi : 2024-05-11
Tamamlandı Tarihi :
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Devam Ediyor
Ekip : Çağim AKBULUT, Tuğçe ÇELİK
Anahtar Kelimeler : Düşük tuz, Urfa peyniri, stabilizör, jelatin, karragenan, geleneksel peynir, olgunlaştırma
Proje Adı: Urfa peynirinin fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri üzerine farklı tuz konsantrasyonlarının etkisi
Bitiş Tarihi : 2024-05-11
Tamamlandı Tarihi : 2024-04-24
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT, Fatima DEMİRKAPI
Anahtar Kelimeler : Düşük tuz, Urfa peyniri, geleneksel peynir, olgunlaştırma
Proje Adı: The Effect of Irradiation on Some Microiıological and Chemical Properties of Reduced Fat White Cheese From Raw Milk
Bitiş Tarihi : 2023-01-31
Tamamlandı Tarihi : 2022-10-13
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT
Anahtar Kelimeler :
Proje Adı: JEL SALAMURA TEKNİĞİYLE URFA PEYNİRİNDE TUZUN AZALTILMASI
Bitiş Tarihi : 2022-05-17
Tamamlandı Tarihi : 2023-02-01
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT, Gamze CENGİZ
Anahtar Kelimeler : Düşük tuz, Urfa peyniri, jel salamura, geleneksel peynir, olgunlaştırma
Proje Adı: KARGI TULUM PEYNİRİNİN BAZI KİMYASAL VE TEKSTÜREL ÖZELLİKLERİNİN OLGUNLAŞTIRMA SIRASINDA DEĞİŞİMİ
Bitiş Tarihi : 2023-02-17
Tamamlandı Tarihi : 2024-01-31
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT, Feyza Berfin ORAL
Anahtar Kelimeler : Kargı Tulum peyniri, geleneksel peynirler, tekstür, olgunlaşma
Proje Adı: KARGI TULUM PEYNİRİNİN BAZI KİMYASAL, TEKSTÜREL VE MİKROBİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
Bitiş Tarihi : 2022-01-28
Tamamlandı Tarihi : 2021-08-19
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT
Anahtar Kelimeler :
Proje Adı: A comparison of the acid gelation properties of nonfat cow, sheep and goat milk with standardized protein contents
Bitiş Tarihi : 2022-01-28
Tamamlandı Tarihi : 2021-08-19
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT
Anahtar Kelimeler :
Proje Adı: Dondurmada kullanılan şeker oranının azaltılmasında laktoz hidrolizasyonunun etkileri
Bitiş Tarihi : 2020-06-20
Tamamlandı Tarihi : 2020-01-08
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT
Anahtar Kelimeler : Laktozsuz dondurma, düşük şeker, laktoz hidrolizasyonu
Proje Adı: Işınlamanın Reforme Yağsız Peynirin Mikrobiyolojik ve Kimyasal Özellikleri Üzerine Etkileri
Bitiş Tarihi : 2018-07-22
Tamamlandı Tarihi : 2018-10-26
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT, Kevser VURAL
Anahtar Kelimeler : Gamma Işınlama, Yağsız peynir
Proje Adı: FARKLI ÖN İŞLEMLERE TABİ TUTULMUŞ MENENGICIN DONDURMANIN BAZI FIZIKSEL, KIMYASAL VE DUYUSAL ÖZELLIKLERI ÜZERINE ETKILERI
Bitiş Tarihi : 2017-05-10
Tamamlandı Tarihi : 2017-07-31
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT, Metehan ERGENEKON
Anahtar Kelimeler : Dondurma, Menengiç, Antioksidan aktivite
Proje Adı: Protein oranı standardize edilmiş yağsız inek, koyun ve keçi sütünün asit koagülasyon özelliklerinin karşılaştırılması
Bitiş Tarihi : 2016-02-06
Tamamlandı Tarihi : 2016-11-25
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT, Ergül TEKER
Anahtar Kelimeler : koyun sütü, keçi sütü, protein, koagülasyon
Proje Adı: KOYUN KEÇİ İNEK SÜTLERİNİN ASİT KOAGÜLASYONU VE BU SÜTLERDEN ELDE EDİLEN YOĞURTLARIN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA
Bitiş Tarihi : 2016-09-26
Tamamlandı Tarihi : 2016-09-26
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT
Anahtar Kelimeler : SÜT,ASİT
Proje Adı: Nohut Kahvesi
Bitiş Tarihi : 1999-11-30
Tamamlandı Tarihi : 2014-11-10
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT
Anahtar Kelimeler :
Proje Adı: Ayranda farklı mineral tuz kaynaklarının kullanımıyla sodyum oranının azaltılması
Bitiş Tarihi : 1999-12-25
Tamamlandı Tarihi : 2015-05-04
Proje Bilim Dalı : Fen Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT, Ayşe BOZKURT
Anahtar Kelimeler : ayran,sodyum,mineral tuzlar
Proje Adı: TRADİTİONAL FAADS FRAM ADRİATİC TO CAUCASUS
Bitiş Tarihi : 2015-08-28
Tamamlandı Tarihi : 2015-08-27
Proje Bilim Dalı : Sağlık Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT
Anahtar Kelimeler :
Proje Adı: İSTANBULDA DÜZENLENEN ULUSLARARASI EURO FOOD CHEM KONGRESİNDE YAPACAĞIM POSTER SUNUMU
Bitiş Tarihi : 2015-03-13
Tamamlandı Tarihi : 2015-03-12
Proje Bilim Dalı : Sağlık Bilimleri
Proje Durum : Bitti
Ekip : Çağim AKBULUT
Anahtar Kelimeler :
Bilimsel Faaliyetler
Temel Alan : Mühendislik Temel Alanı
Anahtar Kelimeler :
Gıda Teknolojileri
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi
Güncelleme Tarihi : 2023-11-07 12:21:51